Search
Advertisement
  • System reklamy Test
Sierpień 2017
P W Ś C P S N
« mar    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
  • Technika i technologia hartowania stali

    4 lata ago
    Technika i technologia hartowania stali w zależności od rodzaju wykonania np.: hartowanie izotermiczne, indukcyjne, przerywane albo hartowanie podwójne co doskonale pokazuje nam stopowe: zmniejsza naprężenie, nadmierne odkształcenie oraz ryzyko pęknięcia które może być spowodowane przemianą fazową czy szokiem termicznym. Poszczególne metody hartowanie dają inną wytrzymałość, funkcję oraz właściwości. Technika i technologia hartowania stali poprzez…
  • Jak współczesne środki przekazu oddziałują na poszczególne osoby

    4 lata ago
    Stworzonym jako pierwszym urządzeniem służącym do komunikowania się było radio. To za jego pośrednictwem przekazywanie informacji na odległość stało się możliwe. Obecne media elektroniczne zostały wynalezione o wiele później. Z jakiego rozwiązania technologicznego ludzkość była zadowolona najbardziej? Pierwsze kroki radiofonii były oczywiście szeroko omawiane, nie należy mimo wszystko porównywać ich do Internetu. Dzięki ogólnemu…
  • Zbawienna dla ludzi technologia- już dziś!

    4 lata ago
    Bardzo często nie doceniamy tego, że technologia ma tak olbrzymi wpływ na poprawę jakości naszego życia. Niezwykle często możemy się spotkać z sytuacją, gdy przez chorobę nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Tracimy wtedy nadzieję, nie warto jest się jednak załamywać, gdyż możemy znacząco poprawić nasze życie w mgnieniu oka. Wystarczy nam nowoczesna technologia.…

Technika i technologia w przemyśle mleczarskim

Przemysł mleczarski obejmuje swoim zasięgiem przedsiębiorstwa które skupują oraz przetwarzają dane produkty: mleczne (jogurty, serki homogenizowane), mleko, śmietanę, sery topione i twarogowe, masło, napoje mleczne, lody czy też mleko w proszku, zawierające dużo składników odżywczych więc codzienna dieta powinna być bogata w dane produkty. Odpowiednia technika i technologia pozwala na wytwarzanie, przechowywanie oraz odpowiednie pakowanie dające gwarancję świeżości i najwyższej jakości przy zachowaniu niezbędnych składników i witamin. Nowoczesne maszyny przystosowane do techniki meandrowej, gdzie produkty podane wysokotemperaturowej obróbce zachowują naturalne walory smakowe oraz nieznacznym obniżeniem składników jak witaminy, związki mineralne oraz białka serwetkowego. Inaczej zachodzi produkcja mleka w proszku za pomocą mikro-filtracji ceramicznej o delikatnej pasteryzacji. Technika i technologia w przemyśle mleczarskim, gdzie zwraca się uwagę na ogólne warunki utrzymania i żywienia krów, odbiór mleka bezpośrednio od indywidualnych dostawców ma ogromne znaczenie na jakość mleka, a jego przetwarzanie na produkty spożywcze o różnej konsystencji za pomocą zaawansowanych technik produkcji np.: mikro -ultra czy nanofiltracji albo elektrodializy lub metod chromatograficznych.

Comments are closed.