Search
Advertisement
  • System reklamy Test
Styczeń 2018
P W Ś C P S N
« mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
  • Zbawienna dla ludzi technologia- już dziś!

    4 lata ago
    Bardzo często nie doceniamy tego, że technologia ma tak olbrzymi wpływ na poprawę jakości naszego życia. Niezwykle często możemy się spotkać z sytuacją, gdy przez chorobę nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Tracimy wtedy nadzieję, nie warto jest się jednak załamywać, gdyż możemy znacząco poprawić nasze życie w mgnieniu oka. Wystarczy nam nowoczesna technologia.…
  • Jak rozwijała się elektronika

    4 lata ago
    Choć dla wielu z nas wspomnienie lekcji fizyki i matematyki może przyprawić o dreszcze, to właśnie dzięki tym dziedzinom nauki mamy do dyspozycji wiele narzędzi ułatwiających nasze codzienne funkcjonowanie. To dzięki nim powstała niezbędna dla współczesnych technologii dyscyplina, jaką jest elektronika. Jej pojawienie się i wprowadzone przez nią urządzenia, sprawiły, że technika zaczęła rozwijać…
  • Czy można żyć współcześnie bez komputera

    4 lata ago
    Obecnie za pośrednictwem poczty komputerowej komunikuje się z nami kontrahent albo przełożony, w Sieci promujmy i zbywamy swoje wyroby. Dość często bez wychodzenia z mieszkania dysponujemy też własnymi pieniędzmi- większość banków ma elektroniczne systemy. Co by się stało gdyby Internet z dnia na dzień przestał istnieć? Być może zaoponowałby niemożliwy do opanowania chaos komunikacyjny,…

Technika i technologia w przemyśle mięsnym

Aby kupić dobrej jakości, świeże mięso i wyroby masarskie, na które nie powinny docierać promienie słoneczne powodujące uaktywnienie się enzymów w pływające na starzenie się mięsa, niszczenie zawartych witamin oraz jełczenie skóry. Dlatego tak ważna jest technika przechowywania i technologia przetwarzania w przemyśle mięsnym, przedłużenie wartości przez np.: peklowanie (na mokro, sucho, lub sposobem mieszanym), wędzenie wielogodzinne i wielodniowe zachowujące wszystkie wartości które są uzależnione od temperatury, składu dymu czyli ( gatunek drewna jego sposób wytwarzania dymu oraz jak szybko się spala jak i od prędkości dymu wędzarskiego i samej budowy komory wędzarskiej. Rozwój techniki oraz większa świadomość ekologiczna wpływa na smażenie, mielenie, wędzenie, gotowanie oraz pieczenie gotowe produkty jaki półprodukty dostępne w sklepach, masarniach lub prywatnych przetwórców podatne przeróbce termicznej nadbierają wyglądu i formy. Technika i technologia w przemyśle mięsnym zaczyna się od właściwego uboju, rozbiórki przez właściwy sposób i za pomocą właściwych narzędzi i maszyn z którego robi się doskonałe np.: kiełbasy, parówki, szynki, balerony, polędwice czy żeberka, golonki, słoniny czy boczki itp.

Comments are closed.