Search
Advertisement
  • System reklamy Test
Październik 2017
P W Ś C P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
  • Jak współczesne środki przekazu oddziałują na poszczególne osoby

    4 lata ago
    Stworzonym jako pierwszym urządzeniem służącym do komunikowania się było radio. To za jego pośrednictwem przekazywanie informacji na odległość stało się możliwe. Obecne media elektroniczne zostały wynalezione o wiele później. Z jakiego rozwiązania technologicznego ludzkość była zadowolona najbardziej? Pierwsze kroki radiofonii były oczywiście szeroko omawiane, nie należy mimo wszystko porównywać ich do Internetu. Dzięki ogólnemu…
  • Technika i technologia architektury krajobrazu

    4 lata ago
    Wydawać by się mogło, że projektowanie i planowanie architektury krajobrazu jest stratą czasu lub nie potrzebnym wydatkiem jednak umiejętność zarządzania ozdobnymi roślinami i drzewami nie jest taka prosta aby utworzyć bajkowe otoczenie na dłużej zatrzymując wzrok przechodnia. Nowoczesna technologia produkcji roślin ozdobnych oraz wciąż zmieniające się technologie urządzeń do pielęgnacji i uprawy wymagają dokładnej…
  • Uzależnienie od technologii we współczesnych czasach- czy jest tak silne?

    4 lata ago
    Warto jest sobie zadać pytania dotyczące naszego przywiązania do technologii. Technologia ma przeolbrzymi wpływ na nasze życie codzienne, nie możemy jej zwyczajnie usunąć z kart naszej historii, lub odstawić na bok. Wszystkie wydarzenia, które się teraz dzieją, są owocem wielkich przemian, również tych technologiach różnego typu. Cały świat jaki znamy z codzienności, nie mógłby…

Technika i technologia w przemyśle mięsnym

Aby kupić dobrej jakości, świeże mięso i wyroby masarskie, na które nie powinny docierać promienie słoneczne powodujące uaktywnienie się enzymów w pływające na starzenie się mięsa, niszczenie zawartych witamin oraz jełczenie skóry. Dlatego tak ważna jest technika przechowywania i technologia przetwarzania w przemyśle mięsnym, przedłużenie wartości przez np.: peklowanie (na mokro, sucho, lub sposobem mieszanym), wędzenie wielogodzinne i wielodniowe zachowujące wszystkie wartości które są uzależnione od temperatury, składu dymu czyli ( gatunek drewna jego sposób wytwarzania dymu oraz jak szybko się spala jak i od prędkości dymu wędzarskiego i samej budowy komory wędzarskiej. Rozwój techniki oraz większa świadomość ekologiczna wpływa na smażenie, mielenie, wędzenie, gotowanie oraz pieczenie gotowe produkty jaki półprodukty dostępne w sklepach, masarniach lub prywatnych przetwórców podatne przeróbce termicznej nadbierają wyglądu i formy. Technika i technologia w przemyśle mięsnym zaczyna się od właściwego uboju, rozbiórki przez właściwy sposób i za pomocą właściwych narzędzi i maszyn z którego robi się doskonałe np.: kiełbasy, parówki, szynki, balerony, polędwice czy żeberka, golonki, słoniny czy boczki itp.

Comments are closed.